De Zune HD has arrived!

By | 06/01/2010

Vandaag was het dan zo ver. Een paar weken geleden kondigde ik het al aan, maar de Zune HD is eindelijk binnen! In deze blogpost wil ik een aantal ‘mogelijkheden’ van deze super mediaspeler met je doornemen. Wat ik zeker niet wil doen is een vergelijking maken met de ‘oude’ Zune of met een van de iPod modellen van Apple.

De looks
Bij het uitpakken van de Zune viel mij gelijk wat op : Hij was kleiner en veel lichter dan ik verwacht had. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat er geen harddisk in zit. Er zitten maar drie knoppen op het apparaat : een aan/uit schakelaar, een knop waarmee je de volume-knoppen op het scherm tovert en een ‘home’ knop. Voor de rest is het apparaat van mooi geborsteld aluminium gemaakt.

De Software
Genoeg over de buitenkant! Veel belangrijker is natuurlijk de software en, wat mij betreft, de mogelijkheden die het apparaat te bieden heeft. Het bijwerken van de software gaat, net als het opladen, via de bijgeleverde USB kabel. Aangezien ik wist dat er een nieuwe versie van de Zune software beschikbaar was heb hem ik gelijk via USB aangesloten, zo kon hij gelijk zijn batterij opladen.

Het bijwerken van de software nam een paar minuten in beslag waarna ik het apparaat kon gebruiken. De mogelijkheden van de Zune HD zijn eindeloos. Zo kun je er naast muziek, video’s en foto’s op afspelen en bekijken ook spelletjes op spelen, radio luisteren, draadloos je muziek bijwerken en er is zelfs sinds kort een Twitter applicatie voor de Zune beschikbaar!

Bij het aanzetten van de Zune viel mij een ding op. Bij het opstarten van je Zune heb je de beschikking over een menu met daarin een aantal keuzes waarvan music, videos en pictures toch wel de opties zullen zijn die je het vaakst zult gebruiken. Links in het scherm, een beetje klein en wat op de achtergrond, zie je een aantal afbeeldingen. Zodra je met je vinger aan deze kant op het scherm tikt komen de afbeeldingen naar de voorgrond en verdwijnt de lijst met menu items naar de achtergrond aan de rechterkant. image

Om optimaal gebruik te maken van de Zune is het wel handig dat je Zune koppelt aan een Windows Live ID zodat je ook e.e.a. van de Zune Marketplace kunt downloaden. Let er hierbij wel op dat het Windows Live ID wat je gebruikt moet beschikken over Amerikaanse adresgegevens, mocht je dit niet doen dan is de kans groot dat het niet gaat werken! Ook moet je (voor zover ik het zo weet) ook gebruik maken van een Engelstalige versie van Windows en moet je location ook op United States staan. De regionale instellingen m.b.t. tijd en datumnotatie kunnen wel op Nederlands blijven staan!

Muziek
Het is niet verwonderlijk dat het afspelen van muziek een van de zaken is waar je waarschijnlijk het vaakst gebruik van zult maken. Het is vrij eenvoudig om muziek van je Zune naar je computer te kopieeren. Je hebt hiervoor wel de speciale Zune Software nodig die je van zune.net kunt downloaden. Gelukkig is het ook mogelijk om muziek van je Zune terug naar je computer te kopieeren, maar dat terzijde!

De laatst toegevoegde items staan standaard aan de linkerkant in je home scherm. In dit overzicht met covers zie je een aantal groepen met iconen. Van boven naar onderen zijn dit :

 • Playing – Hetgeen je nu aan het afspelen bent
 • Pins – De items die aan je home screens gepind zijn (deze zijn dus snel beschikbaar)
 • History – De items die je als laatste gebruikt hebt (zowel muziek, foto’s, video’s, channels, podcasts en applicaties)
 • New – De laatst toevoegde items (muziek, video, foto, applicatie, podcast, channel)
image Bij het aanklikken van Music in het menu kom je in het overzicht met Albums. Door met je vinger van links naar rechts (of van rechts naar links) te vegen over het scherm kun je vervolgens switchen naar een overzicht van Artists, Channels, Playlists, Songs en Genres. Als je vervolgens een album aanklikt verschijnt er vervolgens een lijst van met albums en pas na het nogmaals aanklikken van het album wordt het album geopend en begint het eerste nummer te spelen. Wat mij opvalt is dat bij een groot aantal (internatonale) artiesten er een foto van de artiest op de achtergrond verschijnt zoals je ook in de afbeelding links kunt zien. Om een andere track af te spelen veeg je eenvoudig weer met je vinger van links naar rechts over het scherm of klik je op de (klein weergegeven) lijst onder de track naam.

Door op de naam van de artiest te klikken krijg je vervolgens een overzicht van alle in je collectie aanwezige albums van de artiest. Onder de lijst met beschikbare albums zie je een optie om vervolgens alle albums in de Zune Marketplace van de artiest weer te geven. Deze zijn vervolgens weer met een druk op de knop te downloaden! Naast de albums heb je ook de mogelijkheid om een overzicht van alle tracks weer te geven.

Daarnaast heb je verder nog een overzicht met afbeeldingen van de artiest, de biografie en een overzicht van gerelateerde artiesten. Je kunt overigens elke keer een scherm‘ ‘terug’ gaan door op de pijl te klikken bovenin je scherm, of door middel van (ligt een beetje aan het scherm waar je in zit) het klikken boven in je scherm. In de biografie kun je overigens ook sommige namen van artiesten (die daar eventueel genoemd worden) aan klikken om vervolgens gelijk de gegevens van deze artiest op te halen. Deze ‘geavanceerde’ functies verlangen overigens wel een Wifi connectie, maar als je die nog niet hebt ingesteld dan krijg je vanzelf het verzoek om deze te maken.

Een andere manier om automatisch elke week nieuwe muziek op je Zune HD te krijgen is door het downloaden van zogeheten Channels. Zelf heb ik bijvoorbeeld het Top 40 Channel gedownload. Elke week wordt automatisch de top 40 (nouja..het zijn 20 tracks..waarom is mij ook niet helemaal duidelijk..misschien heb ik de helft maar gedownload…toch eens naar kijken :)) gedownload en beschik ik dus altijd over de laatste (Amerikaanse) Top 40…handig…

Onbeperkt muziek luisteren met de Zune Pass
Om (zowat) onbeperkt muziek te kunnen downloaden kun je voor de Zune een zogeheten Zune Pass aanschaffen. Dit is een abonnementsvorm die ik ook graag in Nederland (nouja..doe maar gewoon gelijk heel Europa) zou zien. Als ze dan gelijk de Zune HD ook in Nederland/Europa op de markt brengen dan heeft de iPod er in mijn ogen toch wel een geduchte concurrent bij!

Ondanks je als Nederlander ‘officieel’ geen Zune Pass kunt aanschaffen zijn er (gelukkig) toch oplossingen om d.m.v. een Zune Prepaid card een maandelijks abonnement af te sluiten zodat je (behoorlijk) onbeperkt muziek kunt downloaden en luisteren vanuit de Zune Marketplace.

Ja je leest het goed, je kunt (zowat) alle beschikbare muziek downloaden vanuit de Marketplace. Het mooie is dat je, zolang je maar een Wifi verbinding hebt, gewoon zonder tussenkomst van een computer (!!) muziek kunt downloaden uit de Marketplace. Zolang je je Zune Pass houdt blijf je alle gedownloade muziek kunnen afspelen, maar zodra je je abonnement beeindigt kun je de gedownloade muziek niet meer afspelen. Een geruststelling : per maand mag je 10 nummers uitkiezen uit al je gedownloade muziek die je ‘eigendom’ worden. Met andere woorden : voor een prijs van een album (per maand) koop je dus 10 tracks en mag je de rest van de collectie ‘gratis’ beluisteren.

Wat kan de Zune HD nog meer?
Genoeg over de muziekale mogelijkheden (misschien maak ik binnenkort wel een filmpje van de mogelijkheden, een filmpje zegt toch meer dan 1000(?) woorden)! Wat kan de Zune HD allemaal nog meer :

 • Het afspelen van 720P video’s (d.m.v. een Zune HD dock via HDMI op je HD TV)
 • Het weergeven van foto’s
 • Internetten via de ingebouwde browser
 • Spelletjes en applicaties installeren/gebruiken
 • Radio luisteren (met RDS)
 • Podcasts luisteren

Overigens kun je zowel in de browser als bij het weergeven van afbeeldingen gebruik maken van multitouch om in en uit te zoomen.

Spelletjes en applicaties
Nu ga ik niet alle mogelijkheden van de Zune HD bespreken, maar de mogelijkheden tot het spelen van spelletjes en het gebruik van applicaties is toch erg handig. In mijn lijst met applicaties heb ik op dit moment een aantal apps/games uit de Marketplace geinstalleerd (overigens ook weer zonder een pc te downloaden/installeren) : Audiosurf, Project Gotham Racing : Ferrari Edition (errug gaaf!), Piano, Texas Hold ‘Em en (niet te vergeten!) Twitter. Wil je de grafische mogelijkheden van de Zune HD demonstreren dan kun je echt niet om PGR : Ferrari Edition heen. Op de XBOX (360) was dit spel al een grote hit, maar voor de Zune HD is een speciale versie gemaakt…ziet er erg gaaf uit. Je bestuurt je Ferrari d.m.v. het kantelen van je Zune HD…erg eenvoudig in de bediening dus.

Conclusie
Ik kan gerust stellen dat je met de Zune HD een enorm complete en superstrakke mediaspeler in huis haalt en dat je zeker geen spijt gaat krijgen van deze nieuwste gadget! Mocht je overigens vragen en/of opmerkingen hebben over mijn verhaal over de Zune HD, aarzel dan niet en laat een reactie achter of stuur me even een e-mail!

Ik zou Microsoft eigenlijk willen vragen wat nu toch het argument is om Nederland/Europa deze supergave en complete muziekspeler te onthouden!

2 thoughts on “De Zune HD has arrived!

 1. google

  s more, Google Play has exceeded its twentieth million download.
  My OS is Windows, so I employ the Windows adaptation. Our innovative design and development
  team can help you refine your vision.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *