Hoe upgrade je van Windows Home Server 2011 RC naar RTM

By | 05/04/2011

Zoals ik gisteren al kort schreef is Windows Home Server 2011 vanaf nu beschikbaar voor download via TechNet of MSDN.

Waarom Windows Home Server 2011?
Windows Home Server 2011 is de opvolger van Windows Home Server (v1), welke gebaseerd was Windows Server 2003. Oorspronkelijk was Windows Home Server bedoelt voor de thuisgebruiker (en de klein zakelijke gebruiker J), maar ik denk dat er met de komst van de 2011 versie toch wel wat verandering in komt.

Met de voorgaande versie was het namelijk vrij eenvoudig om aan een bestaande server extra opslagcapaciteit toe te kennen, maar aangezien we bij WHS 2011 afscheid hebben moeten nemen van de zogeheten Drive Extender (meestal afgekort tot DE) zou het voor veel mensen een minder interessant product kunnen zijn. De drive extender zorgde er namelijk voor dat je zeer eenvoudig een nieuw geplaatste harddisk kon toevoegen aan de bestaande ‘storage pool’.

Bij Windows Home server 2011 heeft men er voor gekozen om hiervan afscheid te nemen en mocht je nu een extra harddisk plaatsen dan zal deze ‘gewoon’ als nieuwe disk beschikbaar zijn binnen je Dashboard. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar wennen is het zeker.

Van RC naar RTM
Sinds begin dit jaar was het al mogelijk om de release candidate van Windows Home Server 2011 te downloaden via de Connect site van Microsoft. Aangezien er ook best een aantal voordelen zitten aan de nieuwe versie van Windows Home Server heb ik deze versie ook op mijn ‘productie’ WHS systeem geïnstalleerd. De ‘upgrade-methode’ van WHS v1 naar WHS 2011 laat ik even achterwege. Aangezien de RTM versie nu beschikbaar is en ik mijn bestaande (RC versie) heb kunnen ‘upgraden’, wil ik deze stappen graag met jullie delen via onderstaand stappenplan.

Om de ‘upgrade’ goed te kunnen uitvoeren zul je moeten beschikken over de volgende zaken:

 1. Windows Home Server 2011 ISO (via TechNet of MSDN)
 2. 8GB USB stick
 3. Windows 7 USB/DVD creator tool (downloaden via de link)
 4. Harddisk (je kunt hier je bestaande ‘systemdisk’ voor gebruiken)

LET OP : Tijdens het stappenplan wordt je bestaande systemdisk leeggemaakt. Zorg er voor dat er geen persoonlijke data meer op deze partitie (meestal D: aanwezig is).

Aangezien ik zelf over een HP Datavault X510 beschik, welke niet beschikt over een aansluiting voor een beeldscherm heb ik de installatie ‘unattended’ gemaakt. Mocht je WHS nu wel over een beeldscherm beschikken, dan kun je stap 3 en 5 overslaan.

Stappenplan

 1. Verplaats de aanwezige shares in D:\ServerFolders door middel van de Move the folder wizard.
 2. Maak met behulp van de Windows 7 USB/DVD Creator tool en de WHS 2011 ISO een opstartbare USB stick.
 3. Maak met behulp van Notepad een cfg.ini bestand met daarin de volgende informatie, sla deze op in de root van de USB stick:
  [WinPE]
  InstallSKU=SERVERHOMEPREMIUM
  ConfigDisk=1
  CheckReqs=0
  SystemPartitionSize=61440

  [InitialConfiguration]
  AcceptEula=true
  ServerName=WHS2011SERVERNAME
  PlainTextPassword=password
  PasswordHint=password hint!
  Settings=All 
  whs2011_01

 4. Sluit de huidige Windows Home server machine af en verwijder alle harddisks, behalve de system disk. Je moet de schijven niet wissen, alleen loskoppelen!
 5. Om nu de systemdisk voor te bereiden op de unattended installatie zal deze leeggemaakt moeten worden:
  • Sluit de systemdisk aan op een Windows pc
  • Open het command prompt en type:
  • Cmd (run as administrator)
  • Diskpart
  • List disk (onthoudt nu het disk nummer van de WHS systemdisk, in onderstaand voorbeeld Disk 1
   whs2011_02
  • Select disk 1 (Het kan natuurlijk een ander nummer zijn!)
  • Clean
  • De disk is nu leeggemaakt, maar controleer dit even voordat je verder gaat.
  • List partition
  • Als de disk goed is leeggemaakt zou je nu de volgende melding moeten zien : ‘There are no partitions on this disk to show’
  • Exit
  • Plaats de systemdisk nu weer terug in de Windows Home Server.
 6. Stop de opstartbare USB stick in de onderste USB poort achter op de MediaSmart / DataVault server. Als je niet beschikt over een HP MediaSmart / DataVault server, zorg er dan voor dat je de USB stick in een poort aansluit vanwaar je kunt opstarten.
 7. Zodra je de Windows Home Server aan zet zal de installatie automatisch beginnen. Mocht je wel een beeldscherm aan je Windows Home Server hebben aangesloten, volg dan de installatieinstructies. Na ongeveer 30 minuten is de installatie voltooid. Je kunt controleren of de installatie is voltooid door op je DHCP server, meestal je internetrouter, te kijken of je server al een IP adres heeft gekregen.
 8. Om een computer te verbinden met de Windows Home Server start je de webbrowser op en ga je naar http://[servernaam]/connect om te Connector software te installeren. Volg de installatieinstructies op het scherm.
 9. Sluit nu de ‘oude’ harddisks weer aan.
 10. Open het Windows Home Server 2011 Dashboard vanaf je computer 
  whs2011_03
 11. In het tabblad Dashboard klik op Server Folders and Hard Drives. Selecteer vervolgens het tabblad Hard Drives. Nu zie je de aangesloten harddisks in een lijst weergegeven. 
  whs2011_04
 12. Klik nu op het tabblad Server Folders en controleer of er geen ‘oude’share/server folder zichtbaar zijn. Hernoem in de map ‘ServerFolders’ op de toegevoegde hardeschijven de ‘standaard’ aanwezige ‘Server Folders’ door er een ‘_old’ aan toe te voegen.
 13. Klik op Add a folder rechts in het scherm.
 14. Klik op Browse om naar een bestaande map te bladeren op een van de submappen in de ServerFolders map op een van de toegevoegde harddisks.
   whs2011_05
  Gebruik de naam van de subfolder van ServerFolders in het Name veld.
 15. Klik op Next als alle informatie is ingevuld.
 16. Stel de juiste beveiligingsinstellingen in en klik Next again.
 17. Herhaal stap 13 t/m 16 voor elke ‘oude’ map die je wilt toevoegen.
 18. Om een van de ‘bestaande’ ServerFolders te importeren gebruik je eerst de Move the folder optie om de bestaande ServerFolder te verplaatsen naar de disk waar ook de ‘oude’ (met ‘_old’ erachter) staat. Zodra beide mappen op dezelfde harddisk aanwezig zijn kun je de inhoudt van de ‘_old’ map eenvoudig verplaatsen (via de verkenner) naar de nieuwe map.
 19. Als het aanmaken van ServerFolders is afgerond kun je eventueel de mappen herverdelen over de verschillende harddisks.

 

Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen kun je vrij eenvoudig je Release Candidate versie van Windows Home Server 2011 ‘upgraden’ naar de RTM versie. Natuurlijk is het de vraag of Windows Home Server 2011 een meerwaarde is ten opzichte van de ‘voorgaande’ versie, maar dat zal per situatie verschillen. Het is met behulp van bovenstaande stappen ook mogelijk om een bestaande Windows Home server v1 (2003) te ‘upgraden’ met behoud van de data, alleen vergt dat iets meer stappen welke ik hier niet zal bespreken.

8 thoughts on “Hoe upgrade je van Windows Home Server 2011 RC naar RTM

 1. last

  <a href="Het cfg.ini bestand klopt niet met home server 2011

  Als eerst moet je een keuze maken voor een nieuwe instalatie / of een bestaande weer werkend te krijgen…

  dit komt in het cfg.ini bestand niet tegen"

 2. Helmer

  @Last : De uitleg gaat uit van een volledig lege harddisk. Ik heb overigens ook gewoon gebruik gemaakt van de cfg.ini die in mijn blogpost staat en dit werkt gewoon.

  Jij liep tegen een probleem aan?

 3. last

  Ik denk dat ik het probleem al weet, genoemde cgf.ini bestand is voor een bestaande upgrade, van Home Server 2011 RC naar RTM versie…
  En niet van niets naar Home Server 2011 RTM

 4. Helmer Post author

  @Last Ehh..volgens mij valt er weinig te upgraden aan een lege harddisk. De cfg.ini zoals hierboven is aangegeven heb ik zelf gebruikt om een ‘clean’ install te doen…

  ‘echt’ upgraden van RC naar RTM wordt volgens mij niet ondersteund…

 5. last

  @Helmer, ik krijg als eerste de keuze mogelijkheid: New installation of Repair an existing installation… staat dit ook in het cfg.ini bestand?

  gelukkig kan ik zien wat ik moet doen (oude pc die ik nu even gebruik voordat ik hem wil instaleren op de EX490)

 6. mij is het wel gelukt...

  @Helmer

  is het je ook gelukt de led lampje te laten werken of is dat niet meer mogelijk?

 7. Helmer Post author

  Helaas, mij is het (nog) niet gelukt. Nu moet ik wel zeggen dat ik de server ook nooit zie, hij staat namelijk in de meterkast.

 8. Red

  @Helmer, ik krijg als eerste de keuze mogelijkheid: New installation of Repair an existing installation… staat dit ook in het cfg.ini bestand?

  gelukkig kan ik zien wat ik moet doen (oude pc die ik nu even gebruik voordat ik hem wil instaleren op de EX490)
  ik heb trouwens het zelfde probleem nog geen oplossing?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *