How-To : Je eigen e-mail domeinnaam Deel 2 van 2

By | 07/11/2013

In de vorige blog heb je kunnen lezen hoe je een domeinnaam moest registreren. Deze blog gaat verder in op het koppelen van deze domeinnaam aan de e-maildiensten van Microsoft’s Outlook.com.

LET OP : Vanaf 10 april 2014 is het niet meer mogelijk om eigen domein te koppelen en vanaf 31 juli 2014 is het zelfs niet meer mogelijk om mailboxen aan te maken of te wijzigen. Bestaande mailboxen (en domeinnamen) blijven wel gewoon beschikbaar.

Voorbereidingen
Voordat er daadwerkelijk begonnen kan worden is het noodzakelijk dat de domeinnaam is geregistreerd. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, lees dan deel 1 van deze reeks even door.

Daarnaast heb je ook een geldig Windows Live ID nodig. Mocht je nog geen Windows Live ID hebben, dan kun je die hier aanmaken.

Live Domains voorbereiden
Stap 1 : Ga naar http://domains.live.com en klik op Aan de slag.

image

Stap 2 : Vul je domeinnaam in, selecteer Windows Live Hotmail instellen voor je domein en klik op Doorgaan.

image

Stap 3 : Selecteer hier Meld je aan met een bestaande Windows Live ID en klik op Doorgaan.
(Je kunt natuurlijk ook een bestaande Windows Live ID gebruiken, bv. je Messenger of Hotmail adres)

image

Stap 4 : Log nu aan met je Windows Live ID en klik vervolgens op Ik ga akkoord

image

Stap 5 : Je moet nu drie zaken noteren. De waarde achter MX-server (onder het kopje E-mailinstellingen), de waarde achter Waarde (onder het kopje Domeineigendom verifïëren) en de waarde achter Waarde(onder het kopje Sender ID).

E-mailinstellingen

image

Domeineigendom verifiëren

image

Sender ID

image

Stap 6 : Open nu http://www.transip.nl en log aan met dezelfde gegevens welke voor deel 1 gebruikt zijn.

image

Stap 7 : Selecteer nu de aangemaakte domeinnaam en klik op DNS Instellen.

image

Stap 8 : Wijzig van het MX record het veld Content en vul hier [vulhierjeeigenwaardein].pamx1.hotmail.com. in. Let op : na hotmail.com komt nog een punt!
Klik op Een regel toevoegen en vul hier de gegevens in zoals ook in onderstaand voorbeeld weergeven. Kies bij DNS Type voor TXT en vul in het veld Content de volgende waarde in : v=msv1 t=[vulhierjeeigenwaardein]
Klik nogmaals op Een regel toevoegen en vul hier wederom de gegevens in zoals ook in onderstaand voorbeeld weergegeven. Kies bij DNS Type nu voor TXT en vul in het veld Content de volgende waarde in : v=spf1 include:hotmail.com ~all

image

Klik vervolgens op Opslaan om de instellingen op te slaan.

Stap 9 : Klik nu op Verder als de wijzigingen succesvol zijn doorgevoerd.

image

Nu is het een kwestie van geduld hebben. Het kan tot 48 uur duren voordat de DNS wijzigingen goed zijn doorgevoerd. Om te controleren of de wijzigingen zijn doorgevoerd (en de domeinnaam dus ‘herkend’ wordt) kun je verder gaan met stap 10.

Stap 10: Log aan op http://domains.live.com met je Windows Live ID en klik op de aangemaakte domeinnaam. Klik vervolgens op Domeininstellingen in het menu. Als je nu een vergelijkbare tekst ziet staan is de domeinnaam actief en kun er begonnen worden met het aanmaken van e-mailadressen.

image

Je kunt er overigens voor kiezen om gebruikers zelf hun e-mailadres aan te maken, maar dat wordt in deze blog niet besproken. Er wordt in dit voorbeeld vanuit gegaan dat de ‘beheerder’ (dat ben jij) de e-mailadressen aan gaat maken.

Stap 11 : Klik op Ledenaccounts in het rechter menu en klik vervolgens op Toevoegen om een e-mailadres (lees: mailbox) toe te voegen

image

Stap 12 : Vul de account gegevens in en klik op OK om het account toe te voegen. Let op : Het is voor de beheerder niet mogelijk om achteraf gegevens te wijzigen. Wel is het mogelijk om de e-mail (tijdelijk) te onderbreken of het account te verwijderen. Het aangemaakte e-mailadres is nu ook gelijk je Windows Live ID.

image

Om nu e-mail te ontvangen en te versturen kun je aanloggen op http://www.outlook.com met de aangemaakte gegevens. Je moet natuurlijk wel eerst je beheeraccount uitloggen om met het nieuw aangemaakte adres aan te loggen.

Stap 13 : Ga naar http://www.outlook.com en log aan met (in dit voorbeeld ) helmer@mijnemaildomein.nl en het aangemaakte wachtwoord. De eerste keer dat wordt aangelogd zullen nog wat aanvullende vragen worden gesteld. Ook is er de mogelijkheid om het wachtwoord gelijk te wijzigen.

Het is niet onverstandig om een alternatief e-mailadres in te vullen zodat je ook bij het verliezen van je wachtwoord nog een manier hebt om weer in je mailbox te kunnen aanloggen.

Als alles naar wens is ingevuld kun je op Ik ga akkoord klikken om de mailbox voor de eerste keer te openen. Indien je je wachtwoord hebt aangepast zul je opnieuw moeten aanloggen.

image

Nadat je bent aangelogd zul je zien dat je mailbox dezelfde functionaliteiten heeft als met een Outlook.com (of Hotmail) adres, maar dan met je eigen e-mail domein!

Het is ook mogelijk om je e-mail gewoon binnen Outlook (of de Windows 8.1 Mail App) te lezen, maar dat wordt niet besproken binnen deze blog.

4 thoughts on “How-To : Je eigen e-mail domeinnaam Deel 2 van 2

 1. Anoniem

  Je hebt het goed uitgebreid uitgelegd, ik ga deze methode proberen met een eigen domein, bedankt.

 2. Mike oning

  Helmer,

  Ik vind het heel helder uitgelegd. Ik loop alleen vast bij stap 8. ik krijg de melding “Een MX record bestaat uit ‘prioriteit doeladres'”. Wellicht is er inmiddels het een en ander veranderd. Kan je mij daarbij helpen?
  groeten, Mike

 3. Helmer

  @Mike: Er is niets gewijzigd, er ontbreekt iets in mijn uitleg. Een MX record bestaat inderdaad altijd uit een ‘prioriteit’ en een ‘doeladres’.

  In het voorbeeld is de prioriteit ’10’ en het doeladres ‘2080308498.pamx1.hotmail.com’. Het invullen van de ‘prioriteit’ is niet bij alle DNS providers noodzakelijk, mogelijk heb ik hem daarom niet genoemd, maar zal in het geval van TransIP wel ingevuld moeten worden.

  Als je geen andere MX records voor je domein hebt kun je ook gewoon ’10’ als prioriteit gebruiken.

 4. Hans

  Hallo,
  ik heb vorige week een e-mail adres aangemaakt ( …@kozijnacties.nl).
  Nu wil ik gaarne ledenaccounts toevoegen (stap 11) hoe moet ik dit doen.

  b.v.d.
  Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *