Akoestische panelen

Iedereen die zich een beetje verdiept in muziek en geluid weet dat het hoorspel dat we waarnemen bestaat uit trillingen en geluidsgolven. Je weet dan ook dat een goed geluid niet enkel ontstaat door een goede installatie. De akoestiek van een ruimte is minstens zo belangrijk. Het werken in een slechte akoestische ruimte kan veel hinder geven. Het klinkt vaak lawaaierig en hol, zelfs het zachtste geluid galmt en weerkaatst. Je kunt jezelf indenken dat de akoestiek dus niet enkel belangrijk is in een muziekstudio om zo de beste muziek te kunnen opnemen, maar ook in bijvoorbeeld een kantoor, restaurant of rustruimte. Akoestische panelen absorberen hinderlijke of onzuivere geluiden en beperken daarnaast overlast van harde omgevingsgeluiden. 

Creëer de juiste geluidsweerkaatsing

Een goede akoestische ruimte gaat dus niet enkel geluidsvervorming tegen, maar ook concentratieverlies, onrust en zelfs stress! Wanneer een omgeving het geluid beter absorbeert en verdeelt, zijn de mensen die erin werken en leven meer op hun gemak. Door het gebruik van akoestische panelen klinkt een ruimte minder kil en de galm wordt gereduceerd. Toch is het volledig dempen van geluid ook niet altijd de beste oplossing, dit geeft in bijvoorbeeld een kantoor een bedrukt gevoel. Er zijn drie verschillende vormen van weerkaatsing van geluid, namelijk absorptie, diffusie en reflectie. Ga voordat je overgaat tot het aanschaffen van akoestische materialen eerst na welk effect je wilt creëren in de ruimte.

Wat zijn akoestische panelen nu precies?

Om de akoestiek te verbeteren in een galmende ruimte worden speciale geluidsabsorberende elementen geplaatst. Deze elementen noemen ze akoestische panelen. De panelen kunnen zowel op de muur als tegen het plafond bevestigd worden. We maken onderscheid in vier verschillende soorten panelen, namelijk:

  • Paneel broadband, deze dempen frequenties in een brede band. 
  • Paneel convex, deze is halfrond en het zelfde als de convex tegel alleen dan langer. 
  • Paneel mushroom, deze lijkt van de zijkant op een paddenstoel en is hetzelfde als de mushroom tegel maar dan ook langer qua formaat. 
  • Paneel slope, dit paneel loopt af in een dikte van 8,5 cm tot 1,5 cm en ook beschikbaar als tegel van 30×30 cm.

Alle 4 de soorten panelen zijn 30×90 cm en kunnen eenvoudig met lijmkit bevestigd worden.

Altijd op maat gemaakt in vele vormen

Akoestische panelen kunnen in iedere ruimte geplaatst worden, omdat ze op maat gemaakt kunnen worden. Zijn de panelen te groot dan kun je er ook voor kiezen om met akoestische tegels te werken of met akoestisch schuim. Hoeveel panelen, tegels of schuim een ruimte nodig heeft, hangt af van de gewenste akoestiek en nagalm. Klap in de ruimte eens hard in je handen en luister waar het het meeste galmt. Op deze plek is het meeste geluiddempend materiaal nodig. Over het algemeen is het de beste oplossing om ongeveer één derde van de ruimte te voorzien van akoestische panelen of andere elementen. Vermoedelijk zal dit al zo’n werkelijk verschil brengen in de ruimte dat verdere oplossing niet nodig is. Voordat je nog meer materiaal aanbrengt dien je eerst de ruimte in te richten. Ook vloerkleden, gordijnen, meubilair, planten en andere materialen zorgen vaak al voor een betere akoestiek.

Geef een reactie