Hoe word je als ICT-er een ZZP’er?

Daar sta je dan. Met een ICT-diploma in de hand. Misschien zelfs al met een bak vol ervaring onder de arm. Het is tijd om het anders te doen. Niet langer wil jij jouw kennis en kunde in het teken laten staan van een ander. Jij wilt zelf aan de slag. Als ZZP’ er. Maar hoe pak jij dat als ICT’er eigenlijk aan? Net zoals iedere potentiële zelfstandige eigenlijk. In deze blog vertellen de specialisten van Recruitment Backoffice je er meer over.

Inschrijven

Zo snel als het kan wil jij jouw diensten als zelfstandige ICT’er aan gaan bieden. Dat kan echter niet zomaar. Hiervoor moet je eerst ingeschreven staan. Bij twee instanties zelfs. Namelijk de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Zij zorgen ervoor dat jij de juiste belastingen afdraagt en dat jij door andere partijen als betrouwbaar wordt gezien.

ZZP-bemiddeling

Lang niet alle bedrijven weten hoe ze met ZZP’ers moeten omgaan. Ze vergeten namelijk al snel dat zelfstandigen geen personeel zijn. Dat betekent dat niet alleen dat de regels, maar ook de omgangsvormen anders zijn. Merk jij dat jouw droompartner er moeite mee heeft? Dan kun je voor het financiële en administratieve gedeelte zzp bemiddeling voorstellen.

Sluit verzekeringen af

Voordat je aan jouw nieuwe avontuur als zelfstandige begint, wil je natuurlijk ook goed verzekerd zijn. Voor zorgkosten. Voor financiële tegenslag. Daarom raden wij beginnende ZZP’ers altijd aan om een aantal van de hieronder genoemde verzekeringen af te sluiten.

Verplichte verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn verplicht. Iedere zelfstandige krijgt ermee te maken. Zo moet jij altijd de volgende zaken afsluiten:

  • Zorgverzekering
  • Zorgverzekeringswet

Vrijwillige verzekering

Hoe mooi zou het zijn om voor alles en nog wat goed verzekerd te zijn, zonder al te veel geld erin te hoeven steken. Helaas werkt dat niet zo. Voor ieder element in het ondernemen bestaat er een aparte verzekering. Je bent als ZZP’er niet verplicht om ze allemaal af te sluiten. En of je dat doet is afhankelijk van jouw situatie. Verzekeringsmaatschappijen bieden de volgende mogelijkheden aan:

  • Rechtsbijstand
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Overlijdensverzekering
  • Inventaris

Overige zaken

Ondernemen is een zware klus. Er komt namelijk van alles op je af. Bankzaken. Boekhouding. Soms kom je tijd te kort om überhaupt hetgeen te doen wat je nou zo leuk vindt: het verlenen van ICT-diensten. Gelukkig kun je ook heel veel zaken uitbesteden. Doe hiervoor wel goed onderzoek.