Telematics voor uw fleet management

Om uw wagenpark optimaal te beheren en in te zetten is telematics tegenwoordig onmisbaar en bijna niet meer weg te denken. Niet alleen is het gemakkelijk om op deze manier het wagenpark te beheren, het biedt ook genoeg andere voordelen voor uw bedrijf. Hoe groot het wagenpark ook is, door het telematics systeem krijgt u genoeg overzicht door makkelijk te gebruiken software. Het gehele park heeft u dan in een totaalbeeld op uw telefoon via de app. Het is  bijna niet overzichtelijker te krijgen.

Tracking door telematics 

Telematics kan op verscheidene manieren worden ingezet. Om te beginnen is telematics goed te gebruiken voor voertuig tracking. Zorg dat al uw voertuigen overzichtelijk worden gevolgd. U weet dan precies waar de voertuigen rijden en wanneer ze aankomen. Zo kan de planning geoptimaliseerd en verbeterd worden. Hoe werkt dit nou precies? GPRS-netwerken en cloud computing zorgen er samen voor dat de voertuigen gevolgd kunnen worden. Een GPS-ontvanger downloadt informatie van GPS-satellieten. Deze gegevens worden verwerkt, zodat dit gebruikt kan worden in de logistieke sector. Denk hierbij aan gps-navigatiesystemen voor truckchauffeurs. De ontvanger stuurt deze informatie weer door via GPRS naar de webservers die door de dispatch medewerkers op kantoor worden gebruikt. Zo kunnen nieuwe opdrachten ook weer verstuurd worden naar de chauffeur. Naast voertuigtracking kan telematics ook goed worden ingezet voor trailer-en asset tracking.  Op die manier weet u altijd waar ze zijn, doordat de Gps- trackers aan de aanhangers en andere assets bevestigd zijn. Maar ook is het een handige manier om de chauffeurs te leiden naar de geparkeerde trailers. Door coördinaten kan dit gemakkelijk worden doorgegeven. Ook als de trailers of andere asset worden verplaatst zonder toestemming wordt er een melding gegeven op de telefoon. Ook heel handig om diefstal te voorkomen. 

Onderhoud verbeteren door telematics 

De onderhoud verbeteren? Dit kan ook door telematics. Telematics fleet management kan een tool zijn om het onderhoud te vergemakkelijken en de levenscyclus van uw assets en andere voertuigen te beheren. Hoe kan dit? Telematics kan bijvoorbeeld de gebruiks-en motoruren bijhouden. Zo weet u precies wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Dit kan dan op tijd ingepland worden. Hierdoor voorkomt u hoge kosten bij achterstallig onderhoud. Maar ook wordt de veiligheid hiermee verhoogd. 

Welke voordelen kent telematics in fleet management?

De technologie van telematics kan voor veel verschillende verbeteringen zorgen in het wagenparkbeheer van uw bedrijf. Om te beginnen kan telematics zorgen voor lagere brandstofkosten. Het namelijk helpen bij het vaststellen van brandstof verspilling, zoals bij stationair draaien of lekkage. Door de snelle aanpak van deze problemen wordt er efficiënter omgegaan met brandstofverbruik. Ook levert telematics verbeterde veiligheid op. Hoe? Door dat u voortdurend op de hoogte gehouden wordt over de rijstijl en rijgedrag. Zo kunnen de chauffeurs aangesproken worden op eventueel ongewenst rijgedrag. Door een verbeterd rijgedrag kan er ook bespaard worden op het brandstofverbruik. Nog een voordeel aan de telematics is dat de productiviteit verhoogd kan worden. Met de gps-gegevens kunnen chauffeurs helpen om vertraging door druk verkeer te voorkomen en rekening houden met bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden.  Als laatste kan telematic zorgen voor een betere payrolling doordat de exacte tijden bijgehouden kunnen worden en zorgt het voor vermindering van ongeautoriseerd gebruik. Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen bij het gebruik van telematics.

Geef een reactie