Wat is een MIDI controller?

Als je als dj of artiest je weg begint te vinden in het digitale muziekwereld, kom je het begrip MIDI controller al snel genoeg tegen. De MIDI controller oftewel de dj-controller wordt aangesloten op een computer via een USB-aansluiting. Vervolgens stuurt de MIDI controller software aan die de geluidskaart aanstuurt. Het lijkt een beetje op een gemiddelde DJ-setup, maar met een controller en een computer met geluid software kan je veel meer doen. Kort samengevat is de controller een combinatie van een draaitafel en een mixer in één. Ze kunnen best wel prijzig zijn, maar door de toenemende populariteit daalt de prijs van de controller steeds meer. 

 Hoe sluit ik een MIDI controller aan? 

Voor het aansluiten van de controller is het belangrijk dat je een MIDI kabel nodig hebt om de controller aan te sluiten. Gelukkig heb je nu ook de USB-MIDI kabel, aangezien veel computers geen MIDI aansluiting hebben. Zo weet je zeker dat je de MIDI kan aansluiten op elk soort computer zolang je maar een geluidskaart en de juiste software hebt. Om het makkelijker te maken worden veel controllers verkocht met dj-software, zo weet je zeker dat je geen problemen zal vinden met de aansluiting en de installatie.

 Verschillende soorten MIDI controllers 

Binnen de MIDI controllers zijn er een aantal verschillende soorten die je kan overwegen, ze worden hieronder even op een rijtje gezet:

  • Het MIDI keyboard is handig voor als je bepaalde baslijnen of melodieën wilt inspelen. Als toetsenist kan je hem zelfs live gebruiken als je aan het optreden bent.
  • Een Pro X controller is ideaal voor het opnemen en mixen van muziek. Met 8 kanalen kan je ontzettend veel kanten op, en hij heeft ook nog één masterfader die allemaal beschikken over een VU-meter. Deze is handig te koppelen aan een DAW-pakket.
  • De Faderport controller is handig voor het bewerken van audiobestanden, en heel gemakkelijk in gebruik. Door de touchpad kan je makkelijk de trackpads bedienen en makkelijk inzoomen op bepaalde onderdelen van de audiobestanden. Met deze controller kan je vooral efficiënt en snel je audiobestanden zo creëren als jij wil.
  • De UF8 studio controller is speciaal voor producers en artiesten die in de studio werken. Het fijne van deze controller is dat je veel controle hebt over de workflow en dat hij snel en effectief werkt. De UF8 is compatibel met DAW.

Waar koop ik een MIDI controller?

MIDI controllers zijn in specifieke muziekwinkels en online te verkrijgen. De controllers die hierboven zijn genoemd kan je allemaal vinden bij I4studio, inclusief een meer uitgebreide omschrijving. Als je het lastig vindt om de software en controller te installeren, dan is bovenstaande winkel ook zeker aan te raden door hun gratis installatie hulp. Zo kan je op weg worden geholpen en weet je zeker dat alles het doet. Al met al is de aankoop van een MIDI controller een goede investering waar je als muziek- of geluid producent ontzettend veel lol van gaat hebben. 

Geef een reactie